oosterschelde op de achtergrond

Jongens

4 vletten die een boei ronden op de oosterschelde tijdens de regionale zeilwedstrijden
zeilen van andere boten op de voorgrond

De speltak Zeeverkenners jongens is de oudste speltak van de groep en telt zo'n 35 jeugdleden verdeeld over zeven boten. Met de jongens doen we de leukste activiteiten, zoals zeilen op het Zoommeer aan de haven van Bergen op Zoom. De bemanningsleden van een vlet worden gezamenlijk 'bak' genoemd. Een bak bestaat uit ongeveer zes personen. De leeftijd in de bak verschilt erg, er zitten jongens tussen de 10 en 18 jaar in de boot. Op deze manier kunnen de oudere jongens kennis overbrengen aan de jongeren.

groepsfoto van de jongensspeltak
drie vletten van onze Scouting varen op het Zoommeer tijdens Opening Vaarseizoen in Bergen op Zoom

Troepdag

Tijdens het vaarseizoen wordt op zaterdag meestal gezeild op het Zoommeer. Om hier te komen moeten de Zeeverkenners eerst door het havenkanaal roeien. Na deze warming-up kan er naar hartenlust gevaren worden. Naast plezier maken wordt er ook instructie in het zeilen gegeven door de bootsman en kwartiermeester.

Een paar keer per jaar wordt een zogenaamde 'vaardag' gehouden. De Zeeverkenners vertrekken dan 's ochtends en komen aan het eind van de middag weer terug. Het is dan mogelijk om op de Oosterschelde te gaan varen. Door de Oosterscheldekering is hier nog getijde water, zodat we de ervaring met varen op stromend water onderhouden. Deze vaardagen zijn soms met Zeeverkenners jongens en meisjes gezamenlijk.

Zomerkamp

Het zomerkamp is voor velen het hoogtepunt van het jaar. De eerste week van de zomervakantie trekken we er met de verkenners 11 dagen op uit richting een van de kamplocaties. Deze wisselen we af met de andere speltakken, zo staan we om het jaar op het Veerse Meer.

Iedere ochtend beginnen we met een frisse duik en een lekkere bak Poi om de dag fris en energiek te beginnen. Iedere dag hebben we verschillende activiteiten, zo doen we verschillende spellen, zeilwedstrijden, vaartochten of bezoeken we een stad in de buurt. Sommige activiteiten worden door de oudere verkenners zelf georganiseerd.

In de avond eten we met zijn allen op het kampterrein of op een eiland in de buurt, het eten is dan klaargemaakt samen met de verkenners. Waarna we de dag vaak afsluiten met een mooi kampvuur.

twee vletten zijn de zeilen aan het hijsen op kamp op het Veerse Meerde Walrus 362 zeilt op het Veerse Meer met een Italiaanse vlag aan het zeil gehesenhet kampterrein bij de boer met alle tenten opgesteldde verkenners bij het kampvuur
CWO I
cwo logo
CWO II
cwo logo
CWO III
cwo logo

Behaal officiële CWO diploma's!

Bij de zeeverkenners leer je op een leuke manier zeilen. Als verkenner vaar je in een boot met jongens van alle leeftijden tussen de 10 en 18 jaar. Naar mate je ouder wordt en meer leert krijg je meer verantwoordelijkheden op een boot, waardoor je op een natuurlijke manier leert zeilen. Daarbij geven we ook instructie aan de verkenners, waarna ze tijdens het zomerkamp op gaan voor een officieël CWO diploma!

Zeilwedstrijden

Ieder jaar doen we fanatiek mee met de Regionale Zeilwedstrijden van de regio Zeeland in Yerseke. We strijden dan tegen alle zeeverkennersgroepen uit de regio om de Oosterschelde beker en tickets voor deelname aan het Nationaal Kampioenschap lelievlet zeilen. De afgelopen jaren is het ons steeds gelukt deze tickets te bemachtigen én het Kampioenschap te winnen!

de 222 op de regionale zeilwedstrijden op de Oosterschelde bij Yerseke
een jongensbak roeit bij de roeiwedstrijden in Middelburg naar de boei toeeen meidenbak is volle bak aan het roeien op de roeiwedstrijden in Middelburg

Roeiwestrijden

Naast de zeilwedstrijden doen we ook ieder jaar mee met de roeiwedstrijden in Middelburg. Alle zeeverkenners van de regio Zeeland komen naar de wedstrijden, ook hier nemen we de bekers vaak mee naar huis.

ZeWaKa

In het Pinksterweekend gaan we met de jongens en meisjes speltakken op ZeWaKa, Zeeuws Water Kamp. Dit kamp is te vergelijken met het zomerkamp, maar is het wat korter én is het samen met de groepen uit heel Zeeland. Aan het kamp nemen zo'n 450 mensen deel.
Tijdens het kamp worden verschillende zeilwedstrijden gehouden tussen de groepen, worden spellen gespeeld, is er een kampvuur of een disco.

een groepsfoto van alle verkenners bij het kampvuur op ZeWaKa 2022
de verkenners op kamp in Engeland op een groepsfoto in Boxhilleen groepsfoto met alle verkenners in Londen voor de Tower Bridgede verkenners zeilen en kanoën bij de Docklands in Londen

Engelandkamp

Eens in de vier jaar gaan we met de meisjes en jongens speltakken op Engelandkamp. We bezoeken dan voor een week onze Engelse vrienden van de 1st Cuddington (Warspite) Sea Scouts. Daar verblijven we in hun clubhuis terwijl we overdag verschillende activiteiten in en rond Londen doen. Zo gaan we een keer zeilen op de Thames, maken we een bustour door Londen, bezoeken de verkenners in groepjes Londen, verblijven we voor een dag op een boot in de Docklands, houden we een disco met de Engelse Scouts, ga zo maar door.
Meestal bezoeken de Engelse Scouts ons in de zomer, als wij in de Meivakantie naar Londen zijn geweest. De Engelsen verblijven dan in ons clubhuis en varen met onze boten.

Onderhoud van de boten

Ook het onderhoud van de boten doen we samen met de verkenners. Iedere winter worden alle vletten uit het water gehaald en gaat iedereen met zijn eigen boot aan de slag. Ze worden helemaal opgeschuurd tot het roest weg is, waarna er weer een mooie lak op wordt geschilderd zodat ze er in de zomer weer prachtig bij liggen.

onderhoud van de boten
drenkeling poppen staan op de kant in zwembad de Schelp in bergen op zoom

Reddend zwemmen

Naast het onderhoud van de boten zwemmen we ook in de winter. Iedere zaterdag gaan we met alle verkenners naar zwembad de Schelp om daar te leren reddend zwemmen. Aan het einde van de winter gaan alle verkenners op voor een reddend zwembevred. Daarnaast behalen de oudere verkenners hun EHBO-diploma. Zo kunnen we in de zomer op een veilige manier met alle verkenners het water op.

Berentocht

Voor velen is het hoogtepunt van de winter wel de berentocht. De berentocht is een 25KM die de verkenners te voet afleggen. De route is vooraf nog onbekend, aan de hand van verschillende opdrachten moeten ze erachter komen waar ze beginnen en welke kant ze op moeten lopen. Zo is er een kompasopdracht, waarbij ze door de koers af te lezen weten welke kant ze op moeten lopen.

kompas op een kaart bij het plotten van het startpunt van de berentocht
het leidingteam van de jongens op kamp bij het kampvuur

Het leidingteam

Het leidingteam van de jongens is 9 man sterk. Allemaal zijn ze als kleine jongen bij de groep gekomen en zorgen er nu voor dat de verkenners van nu minimaal zo'n leuke tijd kunnen hebben als zij als verkenner hebben gehad.

Contact

Heeft u meer vragen of wilt u een keer langskomen? Neem dan contact met ons op! We zullen zo snel mogelijk te woord staan.

Email

[email protected]

Locatie

Vermuidenweg 8

4612 PK Bergen op Zoom

Tijden

Wo 18:45 - 20:30
Za 13:00 - 17:30