Kalender

Jaaragenda

Door het jaar heen ondernemen de Zeeverkenners vele activiteiten. Een jaar is ruwweg te verdelen in twee stukken, te weten het vaarseizoen en, wanneer het te koud en te slecht is om te gaan varen, het winterseizoen. Het vaarseizoen loopt van april tot november. Tijdens het vaarseizoen wordt op zaterdag meestal gezeild op het Zoommeer. Om hier te komen moeten de Zeeverkenners eerst door het havenkanaal roeien. Na deze warming-up kan er naar hartenlust gevaren worden.

Naast plezier maken wordt er ook instructie in het zeilen gegeven door de bootsman en kwartiermeester.

Indien het weer het zeilen op het Zoommeer niet toelaat, meestal omdat het te hard waait (want van regen trekken we ons niets aan), wordt er gezeild in de haven van Bergen op Zoom.

Een paar keer per jaar wordt een zogenaamde 'vaardag' gehouden. De Zeeverkenners vertrekken dan 's morgens vroeg en komen pas 's avonds weer terug. Het is dan mogelijk om op de Oosterschelde te gaan varen. Door de Oosterscheldekering is hier nog getijde water, zodat we de ervaring met varen op stromend water onderhouden. Deze vaardagen zijn soms met Zeeverkenners jongens en meisjes gezamenlijk. Op deze dagen gaat ons moederschip de Karel Doorman mee als begeleidingsschip.

Gedurende het winterseizoen is de belangrijkste activiteit het onderhouden van de lelievletten.

Naast dit programma zijn er door het hele jaar heen allerlei speciale activiteiten, zoals roei- en zeilwedstrijden, de Beretocht en het zomerkamp.

Speciale activiteiten

Hoewel geen enkel zeeverkennersjaar hetzelfde is, zijn er toch een aantal activiteiten die elk jaar terugkomen. Omdat het bij Zeeverkenners toch vooral om varen gaat beginnen we ons overzicht bij:

Opening vaarseizoen

Na een winter vol schuren, bikken, schoonmaken en schilderen is het eindelijk weer zover dat de boten het water in kunnen. Omdat dit een belangrijke gebeurtenis is, wordt dit gevierd met een dag vol spelletjes en meestal een afsluitend feest of gezamenlijk frietjes eten.

ZeWaKa

ZeWaKa staat voor Zeeuws Water Kamp. Het is een kamp voor alle Zeeverkennersgroepen uit Zeeland en één uit Noord-Brabant (wij dus). Dat komt omdat ons vaargebied vrijwel geheel in Zeeland ligt. Het ZeWaKa wordt altijd gehouden met Pinksteren, lokatie Scoutcentrum Veerse Meer. Tijdens dit kamp worden er onderlinge zeilwedstrijden gehouden en andere spelen gehouden en is er een gezamenlijk kampvuur of disco. Aan het ZeWaKa nemen ongeveer 450 Zeeverkenners deel.

Zeilwedstrijden

Ieder jaar worden de regionale zeilwedstrijden gehouden op de Oosterschelde ter hoogte van Yerseke. Er wordt dan gestreden om de Oosterscheldebeker der Yerseker Courant. De nummers één en twee van de verschillende klassen van deze zeilwedstrijden mogen meedoen aan de Landelijke Scouting Zeilwedstrijden. Deze worden gehouden op het Veluwemeer bij het scoutcentrum Harderhaven. Hier wordt gestreden om de beste Zeeverkenners zeilers van Nederland. Tot ons vreugde hebben we in de loop der jaren al een aantal keer succes geboekt op deze wedstrijden!

Zomerkamp

Het zomerkamp is één van de hoogtepunten uit ons Zeeverkennersjaar. Het kamp start altijd op de eerste dag van de middelbare school-vakantie (behalve het NaWaKa) en duurt 10 dagen. Omdat de jongens en meisjes van de Zeeverkenners gelijktijdig op kamp gaan hebben we twee verschillende locaties. Eén ervan bevindt zich op het grasveld van een boer aan het Veerse Meer en de andere locatie is steeds wisselend. De jongens en meisjes zitten om en om op het veld bij de boer.

Op het zomerkamp worden vele activiteiten gedaan. Zo zijn er vaartochten, zeilwedstrijden, primitief koken (op een houtvuurtje) en allerlei sportieve activiteiten.

Maar ook het serieuzere werk komt aan bod, want het zomerkamp is ook de gelegenheid om je kennisniveau op roei, zeil en andere nautische vaardigheden op te poetsen. Aan het einde van het kamp worden er dan ook vele examens afgenomen.

Roeiwedstrijden

In het najaar worden er, wederom met alle Zeeuwse Zeeverkennersgroepen, roeiwedstrijden gehouden in Middelburg. Hier mogen de zeeverkenners laten zien of ze wel goed trainen door het jaar heen. Aangezien de Bergen op Zoomse haven via een lang kanaal met het Zoommeer is verbonden, oefenen wij automatisch iedere week voor deze wedstrijd.

Sluiting vaarseizoen

Zo eind november, begin december, wordt het te koud om te varen. Dat betekent dat het winterseizoen voor de deur staat. Maar eerst nog even een gezellige afsluiting met (vaar)spelen en een feest of eet-festijn (ook een feest dus). Vaak wordt een deel van deze dag georganiseerd door de bootslieden zelf.

Berentocht

Naast het zomerkamp is dit de tweede mijlpaal in ons Zeeverkenners-jaar. De Berentocht is een speurtocht van 25 km naar een onbekend eindpunt. Elk jaar wordt deze tocht onder de grootste geheimhouding georganiseerd door de leiding. Dit is zoveel werk dat daar in september al mee wordt begonnen. Elke bak heeft een eigen route en moeten dus zelf slim genoeg zijn om het eindpunt te vinden. Daar wacht dan een warme slaapzak, want een Berentocht is pas de volgende dag afgelopen. De Berentocht wordt altijd in het weekend voor Kerstmis gehouden.

Kerstviering

De dag na de Beretocht is het kerstviering. Deze is voornamelijk bedoeld voor de ouders van onze leden. Naast een officieel Kerst-gedeelte worden hier namelijk verhalen verteld en een video vertoond over het afgelopen jaar. Dit alles onder het genot van een hapje en een drankje.

Winterseizoen

Het winterseizoen is hard werken geblazen. Alle roest moet verwijderd worden van de boten, al het houtwerk moet weer een lakje krijgen en al het materiaal moet worden nagekeken. Elke bak moet voor zijn of haar eigen schip zorgen, maar natuurlijk krijgen ze waar nodig de nodige ondersteuning van de leiding. Als de schepen er weer glimmend uitzien is het weer tijd voor de opening van het nieuwe vaarseizoen.

Buiten het opknappen van de boten word er iedere zaterdagochtend gezwommen in zwembad "de Schelp". Hier oefenen we voor officiële zwemmend redden brevetten, waarna we examens doen. Iedereen binnen onze club heeft dus enige kennis van zwemmend redden en de hogere brevetten behalen zelfs hun EHBO. Op deze manier kunnen we een extra stukje veiligheid garanderen.